dijous, 18 de setembre del 2014

Orella mitja; Anatomia i fisiologia

L’orella mitja està composta per la capsa timpànica, amb les seves parets i continguts: (la cadena d’ossets), el sistema pneumàtic del temporal (l’antre i  les cel·les de l’apòfisi mastoïdal) i la trompa d’Eustaqui.


L’orella mitja transmet l’energia sonora que arriba pel conducte auditiu extern, transmesa  per l’aire, canviant de medi en arribar a la membrana timpànica. Aquesta energia sonora passa a ser mecànica i després arriba a l’orella interna.


        Quan la membrana timpànica vibra traspassa el seu moviment al martell, el martell la transmet a l’anclusa i aquesta a l’estrep, el qual a través de la finestra oval transmet la vibració a l’orella interna.
Aquest camí amaga un fenomen molt especial, ja que està perfectament preparat per passar l’energia sonora d’un mitjà aeri a un mitjà líquid, superant la gran diferència d’impedància hi ha entre els dos.  El secret per aconseguir-ho està en la relació de superfície entra la membrana timpànica i la finestra oval, i també per l’acció de palanca de la cadena d’ossets. La relació de superfície és de 20/1, per això l’energia que arriba sobre la membrana timpànica resulta augmentada vint vegades quan arriba a la platnia de l’estrep. Pel que fa a l’acció de palanca, la membrana timpància té molt recorregut i poca potència, mentre que la finestra oval té poc recorregut i molta potència.
Per altra banda, la trompa d’Eustaqui s’encarrega que hi hagi la mateixa pressió aèria dins de la capsa timpànica que a dins el medi extern.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada